måndag 24 maj 2010

Mobila förskolor

Även idag snubblade jag igenom Svenskt Näringslivs nyhetsbrev och hittade något nytt och spännande. Mobila förskolor - eller förskolebussar. Ett svenskt företag som bygger upp och driver konceptet mobila förskolor, inte så hett i sverige än men i bl.a. Norge verkar detta vara rätt stort.

När jag läser funderar jag över om detta inte vore något för Karlstad att ha i bakfickan. Tänk att på ingen tid alls kunna få till en helt ny paviljong på ett område som är i akutbehov av förskola. Tänker tillbaka på Skattkärr och allt "strul" som var innan det väl kom till en ny avdelning.

Läs och fundera mina vänner - även i denna fråga tänker jag återkomma!

torsdag 20 maj 2010

Är barn ett hot mot miljön?

"Är barns lek miljöfarlig verksamhet? Det är förstås en absurd fråga, men tyvärr är den ändå relevant.
Miljödomstolen i Vänersborg har nämligen beslutat att lek och idrott definitionsmässigt kan vara miljöfarlig verksamhet. Man skulle kunna skratta åt domen om det inte vore för det att miljöbalken ofta tillämpas på detta sätt. Vid landets miljödomstolar, miljöprövningsdelegationer,
länsstyrelser och andra myndigheter lägger tjänstemännen sina pannor i djupa veck för att försöka pressa in än det ena, än det andra i miljö-
lagstiftningen."

Det här är inledningen på en mycket läsvärd rapport från svenskt näringsliv. Den beskriver åtta olika exempel hur tokigt det blir när man använder sig av Miljöbalken. I rapporten fick jag mig ett och annat skratt - men mest förfasades jag över hur lagstiftningen tillämpas.

Slutsatsen som författaren drar skriver jag under på - Det är dags att revidera Miljöbalken och framförallt är det dags för oss politiker att våga prioritera de olika miljöhoten!

Rapporten är tyvärr inte publicerad på Svenskt näringslivs hemsida än men så fort den kommer länkar jag upp den.

torsdag 6 maj 2010

Bensinskatten om de Röd-Gröna får bestämma

Började fundera igår över vad förslaget till höjd bensinskatt skulle göra för mig och min ekonomi. En del säger att det kommer att göra väldigt liten skillnad. Hmmm tänkte jag 50 öre/liter - liten skillnad?? Nää det kommer att göra en hel del för mig så här kommer ett litet räkneexempel baserad på min genomsnittsliga förbrukning.

Jag pendlar ca 6 mil varje vardag till och från mitt arbete. Min bil drar i snitt 0,6 liter/mil. Det ger en årsförbrukning på 792 liter bensin (baserat på 220 arbetsdagar. Kostnaden idag (12 kr/liter) blir då 9 504 kr. Kostnaden om de röd-gröna får bestämma: 9 900 kr. Med andra ord så bara genom att öka skatten kommer det att kosta mig ytterliggare 500 kr/år att åka till och från jobbet.