fredag 30 april 2010

Arbete och säkerhet

Nyss hemkommen efter två hela dagar i Värnamo och en säkerhetsutbildning är det många tankar som far runt i mitt huvud. Går det att skapa en säker arbetsplats och när ska man vara "nöjd"?

Under två dagar har jag drillats i min arbetsgivares policy - Nolltolerens mot olyckor - och de principer som ska leda oss till det. Sedan har vi diskuterat och fått se goda och mindre goda exempel på olika arbetsmiljöer som vi har i vår verksamhet. Det fanns mycket att reagera på och mycket som man vill förändra!
Nu är det ju så att allt går inte att förändra på en gång - vissa saker måste få ta tid MEN det finns gott om saker som man kan börja göra genast.
En av de viktigaste är kanske den enklaste - Föregå med gott exempel!
Inte alltid så lätt men jag tror att ska man lyckas med att få en så säker arbetsplats som möjligt så måste man börja med sig själv. Så nu och framöver är det inget slarv som gäller!

vilken vecka!

Tänk vad en vecka kan gå fort.
I helgen var jag på en mycket inspirerande utbildning - Fredrika. Där träffades ett 40-tal kvinnliga kandidater från norr till söder för att lära känna varandra och kunna skapa ett nätverk för att stöta. MEN det är bara en del av det hela. Den största tiden ägnade vi oss åt att bli bättre på att argumentera, lära oss retorik, hitta våra personliga värderingar och kanske mest - Varför blev vi folkpartister och vilken är min personliga historia.

Jag fick verkligen fokusera och tänka tillbaka på tiden i högstadiet, för det var då jag valde att engagera mig i folkpartiets ungdomsförbund som det hette innan det blev LUF. Vad var det som fick mig - jo solidariet och ulandshjälp. Lite krasst kan man säga att det var bilderna på de svältande barnen i Afrika som fick mig engagerad. Idag har jag ett lite annat perspektiv på tillvaron även om jag fortfarande har ett stort engagemang hos de som inte har det lika bra som vi har det. Jag blir fortfarande lika arg och upprörd över att alla inte har tak över huvudet, mat på bordet och kläder att sätta på sig.

Idag tänker jag mera "nära". Jag prioriterar saker som skola - särskild förskola och grundskola. Det har blivit otroligt viktigt för mig att vi lägger resurser där de gör mest nytta och i skolans värld är det så tidigt som möjligt.
Jag har även skaffat mig intresset kring stadsplanering och funderar mycket kring hur vi bäst kan ta tillvara på de områden vi redan skapat och hur vi kan utveckla nya. Detta ska jag försöka koka ihop till ett bra "politiskt löfte" till Karlstadsborna. Vi får se vad det blir men ett hett tips kan nog vara:
GÖR RÄTT FRÅN BÖRJAN!

Ha en riktigt skön valborg!

söndag 18 april 2010

rätt straffa barnen?

Efter en härlig söndag på stan med sonen har jag hamnat i soffan med datorn och en del funderingar. Är det rätt (eller fel) att barn som får syskon eller ett barn vars förälder blir arbetslös förlorar sin arbetsplats?

Idag är det så att om något av ovanstående inträffar förlorar barnet sin rätt till heltidsplats på dagis/förskola. Barnet erbjuds att stanna kvar 15 timmar i veckan. Denna tid fördelas av förskolepersonalen endera genom 3 timmar per dag eller 5 timmar 3 dagar i veckan.

Är detta rätt?
Är det rätt att vi tar ifrån barnet sin arbetsplats?

Givetvis vet jag att det är förenat med en hel del kostnader - hur mycket vet jag inte, men jag funderar på att ta reda på.

Ju mer jag funderar över denna fråga desto mer övertygad blir jag om att detta är fel!Vad tycker du - är det rätt eller fel och varför?

torsdag 8 april 2010

En fjäder i hatten...

Idag blev jag såå glad! Regeringen har fattat ett mycket klokt beslut (i mina ögon) - de har utsett mig som ledamot i Swedacs insyningsråd! Det ska bli fantastiskt roligt att få företräda organisationen Vi Konsumenter och få föra fram ett konsumentperspektiv till Swedac.

Jag hoppas och tror att jag med min bakgrund som "standard-fjolla" och den praktiska erfarenhet jag har kring att omvandla dessa krav till vardag. Men det ska bli spännande! Jag längtar redan till torsdag och en utbildningsdag - efter den vet jag förmodligen mera.

Tills dess kommer jag bara att vara glad och lycklig!