tisdag 23 februari 2010

Gymnasier i blåsväder

Ibland kan man undra...

Strax när vårterminen startade kunde vi alla läsa i tidningarna om möglig mat och dålig hygien på ett av våra kommunala utbildningskök (Tullholmen). Det var en av eleveran som inte ansåg att skoljan följde livsmedelslagen som tagit fotografier och sedan gått upp till tidningen. Sedan har detta valsats inom den interna organisationen - med vilken följd - de två lärarna är sjukskrivna för de mår dåligt (?) och i varje fall en av dem upplever att de inte får något stöd av ledningen. Eleverna som anmälde mår dåligt för de känner sig otrygga i sin skolmiljö. När skolan gjort utredningen kring själva matvarorna och sedan städat igenom kylar och skafferier kan de konstatera att deras rutiner är otydliga och att alla inte förstår dem. BRA - då har man kommit en bit på väg och kan börja om från början med det kontrollprogram som godkändes i november.

Sedan i förra veckan kom nästa larm - en personal anmäld av fd elev på gymnasiesärskolan för sexuella trakasserier. Eller ja vad ska man kalla egenhäntiga foton med hjälp av mobilen? Här reagerade ledningen direkt - personen ifråga är uppsagd och kommer inte att finnas kvar. Vad man kan fundera över är - hur länge har detta pågått? Det rä väl inte helt otippat att det kanske förekom ett och annat under tiden som den fd eleven var elev? Men om det går det bara att spekulera just nu - ska bli spännande när polisutredningen är färdig och allt blir offentligt.

Sen kom nästa dråpslag igår - två lärare misstänks internt för förskingring och har inte polisanmälts. (Se artikel VF.se - Värmlands Folkblad)
Vad som händer i detta ärende är inte helt klart - en sak är säker - polisanmälda kommer de att bli... I varje fall efter detta.

fredag 19 februari 2010

Karlstads badhus

Det börjar bli mycket debatt och diskussion i våra tidningar och runt omkring oss i Karlstad. Det märktes inte minst på kommunfullmäktige igår, ett tiotal medborgarförslag fanns inlämnade som alla handlade om att riva upp beslutet - göra om och göra rätt. Precis det har vi i alliansen försökt fått den styrande majoriteten att göra under en lång tid. Vi har alltid sagt att Karlstad behöver en 50 meters bassäng(http://nwt.se/asikter/debatt/article661357.ece). Om man tittar historiskt så började jag prata om ett nytt badhus och en 50 meters bassäng redan under förra valrörelsen. Mend å - då var jag alldeless för ny för att få gehör för frågan. Det är spännande hur en fråga som inte hade någon större politisk förankring för 4 år sedan - nu är sprängstoff.

Nej nu får se framemot nästa kommunfullmäktigesammanträde och den interpellationsdebatt som blev framflyttad igår!

torsdag 11 februari 2010

Lågstadielärare

Jag drar mig till minnes min första lärare Ebba. Det var 1978 och jag började första klass i Marnässkolan i Ludvika. Om jag minns rätt var vi tre klasser de första tre åren för att sedan bli två. Men jag minns hennes glädje och omsorg - den där riktiga glädjen att vilja lära oss - alfabetet, siffrorna och att sedan kombinera ihop detta till ord och så småning om även räkning. Jag minns också hur jag kämpade med att hålla i pennan på det sätt som ansågs det rätta, alla dessa trekantiga platsgrejjer som sattes på min penna och hur illa jag tyckte det kändes i handen. Jag kan väl säga att jag fortfarande håller i pennan på mitt sätt och inte så som man skulle. *L*

Men nu var det inte det jag skulle orda om - utan - Äntligen har Jan Björklund (www.folkpartiet.se) kommit med ett förslag om att lågstadielärarna inte ska vara ämneslärare utan ha en breddutbildning! Man gör en del ämnen obligatoriska som matte och naturorinterade ämnen samtidigt som man förlänger utbildningen med ett år. Detta för att läraren ska kunna fördjupa sig i något ämne.
Man skulle också kunna säga att detta är en verklighetsanpassning av dagens utbildning - för trots allt en lågstadielärare är inte en ämneslärare utan en klasslärare! Och det - det tycker jag är jättebra!

tisdag 9 februari 2010

Badhus - vara eller inte vara??

Just nu kretsar det mesta av mina tankar kring badhusfrågan i Karlstad. Det känns som att det är mer prestige än vad som är praktiskt i denna fråga. Iförrgår gick majoriteten ut i NWT och förklarade att det blir inget annat än en renovering och tillbyggnad av en 25 meters bassäng på Sundsta. Om och ev. när externa intressenter/finansiärer finns att tillgå ska man ta tag i frågan (som utreds just nu) om en Simsportsanläggning.

För mig känns det helt absurbt att lägga in så mycket pengar i ett befintligt badhus - och den stora frågan är - räcker pengarna när man väl börjar? Det finns ingen renovering (vad jag vet) som klarat av att hålla budget! Sen en annan sak som känns tungt - hur ska det gå för simundervisningen under renoveringstiden? Kan simsällskapet genomföra sina utbildningar eller kommer vi som vill att våra barn ska lära sig att simma att drabbas? Det är i så fall inte första gången som kommunledningen har fattat ett beslut som ovillkorligen drabbar den enskilde medborgaren i Karlstad.

Nej - gör om och gör rätt! Jag tycker att vi ska bygga en ny fin anläggning och sedan renovera Sundsta. Eller varför inte sälja Sundsta när det nya badhuset är klart? Det finns ju många som vill driva friskvårdsanläggningar i Karlstad (gym etc) så så svårt kan det väl inte vara att få någon som vill driva badhuset?